Logo Da Vinci Learning Program TV Da Vinci Learning - ramówka, emisje

2017-05-29 Pokaź dziś

06:00

Było sobie życie: Skóra Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 30min.

W tym odcinku serii „Było sobie życie“ o skórze i funkcjach jej poszczególnych warstw. W tym odcinku serii „Było sobie życie“ o skórze i funkcjach jej poszczególnych warstw.

06:30

Byli sobie podróżnicy: Vitus Bering Godziny emisji

program historyczny Czas: 30min.

W tym odcinku serii „Byli sobie podróżnicy“ o Vitusie Beringu. Serial animowany, poświęcony historii odkryć oraz ludziom, którzy wyruszyli w wiekopomne podróże. Poznajcie sylwetki największych odkrywców w dziejach – od Czyngis-chana po Jamesa Cooka.

07:00

Była sobie Ziemia: Recykling Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 30min.

W tym tygodniu Strażnicy Planety oglądają z bliska proces recyklingu śmieci. Dołącz do Strażników Planety i dowiedz się, jak przebiega proces recyklingu w Manili na Filipinach oraz w Nowym Delhi w Indiach. Zobacz największe wysypiska śmieci na świecie.

07:30

Były sobie Ameryki: Indianie w XVIII wieku Godziny emisji

program historyczny Czas: 30min.

W dzisiejszym odcinku: życie i zwyczaje Indian w osiemnastym wieku. W dzisiejszym odcinku: życie i zwyczaje Indian w osiemnastym wieku.

08:00

Zorza doskonała: Zorza doskonała Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 60min.

Program podąża śladami Bena Longmiera i jego zespołu. Pragną oni zrewolucjonizować badania kosmosu dzięki okiełznaniu energii plazmy. Program podąża śladami Bena Longmiera i jego zespołu. Na surowej i dzikiej Alasce planują oni zbudować nowy rodzaj silnika rakietowego, który ma zrewolucjonizować podróże kosmiczne i badania kosmosu dzięki okiełznaniu energii plazmy, tworzącej czwarty stan skupienia.

08:50

Futuris: Podskórne roboty Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 10min.

Włoscy naukowcy pracują nad zrobotyzowanym systemem chirurgicznym, w którym precyzyjne, nieinwazyjne zabiegi nie zostawiałyby blizn. Włoscy naukowcy pracują nad specjalnym systemem chirurgicznym, w którym roboty mogłyby zastąpić lekarzy. Urządzenia wysyłają chirurgom trójwymiarowe zdjęcia, dzięki czemu nieinwazyjne zabiegi przeprowadzane na delikatnych częściach ciała nie zostawiają blizn.

09:00

Księżycowe marzenia: Księżycowe marzenia Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 60min.

Dzieje amerykańskich lotów na Księżyc. Od olbrzymiego skoku po tragiczne wypadki: oto filmowy hołd dla wspaniałej epoki podboju kosmosu. Prawdziwa historia lotów na Księżyc organizowanych przez agencję NASA, po raz pierwszy ilustrowana autentycznymi nagraniami, wykonanymi przez samych astronautów. Od olbrzymiego skoku po tragiczne wypadki: zapraszamy na filmowy hołd dla wspaniałej epoki podboju kosmosu.

10:00

Super nauka: Rozpoznawanie twarzy: Izrael Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 30min.

Czy to możliwe, że komputer określi twoją tożsamość, studiując jedynie twarz? Z nami przyjrzysz się systemom rozpoznawania twarzy! Czy to możliwe, że komputer określi twoją tożsamość, studiując jedynie twarz? Z nami przyjrzysz się systemom rozpoznawania twarzy!

10:30

e² Energia: Wyhodowana energia Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 30min.

Po kryzysie paliwowym lat 70-tych, Brazylia stworzyła sprawnie funkcjonujący przemysł biopaliwowy z rozbudowaną infrastrukturą. Po kryzysie paliwowym lat 70-tych, Brazylia stworzyła sprawnie funkcjonujący przemysł biopaliwowy. Zatroszczono się o całą infrastrukturę, od produkcji po dystrybucję i przystosowywanie samochodów do nowego paliwa. Czego możemy nauczyć się od Brazylijczyków?

11:00

Niesamowity świat hormonów: Niesamowity świat hormonów Godziny emisji

program o zdrowiu Czas: 60min.

Hormony regulują wszystko, od rozwoju po samopoczucie, i czynią nas ludźmi. Odegrały ważną rolę w historii medycyny. Hormony regulują wszystko, od rozwoju po samopoczucie. Stanowią ważny element tego, co czyni nas ludźmi. "Niesamowity świat hormonów" wraca do wzlotów i upadków w historii medycyny – od stworzenia eliksiru życia z jąder po wynalezienie lekarstwa na cukrzycę.

12:00

Życie za królową: Życie za królową Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 60min.

Czy zbudowanie fabryki nie emitującej zanieczyszczeń jest możliwe? Zakład produkukcyjny jutra już dziś pracuje pełną parą! Pszczelarz nie przejmuje się tym, że może zostać użądlony, bo całkowicie pochłaniają go budowa ula , hodowanie królowych i zapylanie. Światowej sławy ekspert dzieli się olbrzymią wiedzą na temat sekretnego życia pszczół.

12:50

Futuris: Straty energii Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 10min.

Przez wszystkie urządzenia elektroniczne ucieka prąd. Pokazujemy, jak elektronika przyszłości zmniejszy rachunki za energię. Jak z zepsutego kranu kapie woda, tak przez wszystkie urządzenia elektroniczne ucieka prąd – nawet jeśli są wyłączone. Pokazujemy, jak elektronika przyszłości zmniejszy rachunki za energię. Na pierwszy ogień pójdzie energooszczędny algorytm do sterowania klimatyzacją.

13:00

Lot bociana: Lot bociana Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 60min.

Polećcie za bocianami w ich corocznej jesiennej podróży z Europy Środkowej do Afryki! Film dokumentalny, który umożliwia nam lot tropem bocianów w ich corocznej jesiennej podróży z Europy Środkowej do Afryki oraz przedstawia cykl życiowy tych ptaków.

13:50

Futuris: Graniczne roboty Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 10min.

Naukowcy wynaleźli bezzałogowy pojazd, przeznaczony do monitorowania europejskich granic lądowych i walki z działalnością przestępczą. Naukowcy wynaleźli bezzałogowy pojazd, przeznaczony do monitorowania europejskich granic lądowych i walki z działalnością przestępczą, np. handlem żywym towarem. Robot wyposażono w czujniki, skanery laserowe, moduły nawigacyjne i kamery HD.

14:00

Było sobie życie: Szkielet Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 30min.

W tym odcinku serii „Było sobie życie“ budowa i proces rośnięcia szkieletu. W tym odcinku serii „Było sobie życie“ budowa i proces rośnięcia szkieletu.

14:30

Byli sobie podróżnicy: Lewis i Clark Godziny emisji

program historyczny Czas: 30min.

W tym odcinku serii „Byli sobie podróżnicy“ o Lewisie i Clarku. Serial animowany, poświęcony historii odkryć oraz ludziom, którzy wyruszyli w wiekopomne podróże. Poznajcie sylwetki największych odkrywców w dziejach – od Czyngis-chana po Jamesa Cooka.

15:00

Była sobie Ziemia: Kobiety na świecie Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 30min.

Dołącz do klubu Strażników Planety i dowiedz się, jak żyją kobiety w różnych kulturach na całym świecie. W tym odcinku klub Strażników Planety podróżuje po świecie, poznając pozycję kobiety w różnych kulturach i społeczeństwach: jakie role pełnią w rodzinie, pracy i rządzie?

15:30

Były sobie Ameryki: 13 kolonii w walce o niepodległość Godziny emisji

program historyczny Czas: 30min.

W dzisiejszym odcinku: trzynaście brytyjskich kolonii w drodze ku niepodległości. W dzisiejszym odcinku: trzynaście brytyjskich kolonii w drodze ku niepodległości.

16:00

Wszystko dla małych: Absorbująca nauka i makieta z dinozaurami Godziny emisji

program o sztuce Czas: 30min.

Christian i dinozaurowa makieta, Madi i oszczędzanie wody, Jameson i przepływ bezdotykowy, Lindsay i skrzynie pełne skarbów. Christian buduje fajną makietę z dinozaurami, Madi radzi, jak oszczędzać wodę, Jameson bez użycia rąk sprawia, że woda przepływa z jednego zbiornika do drugiego, a Lindsay serwuje pyszne skrzynie pełne skarbów, które pożarłby każdy pirat.

16:30

Zręczne pomysły: Ramki na zdjęcia Godziny emisji

program o sztuce Czas: 15min.

Jak podarować komuś prezent, w którym kryje się straszny sekret, i jak zrobić ramki na zdjęcia ze starych pudełek na płyty! Jak podarować komuś prezent, w którym kryje się straszny sekret, i jak zrobić ramki na zdjęcia ze starych pudełek na płyty!

16:45

Magija: Drobniaki Godziny emisji

program o sztuce Czas: 15min.

Jay olśniewa Bridget swoją ulubioną sztuczką z monetami! Jay olśniewa Bridget swoją ulubioną sztuczką z monetami!

17:00

W zwierciadle nauki: Płytki Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 30min.

W chłodne dni Hamza lubi zaszyć się w domu i szyć. Tym razem ozdabia kołdrę geometrycznymi kształtami. W chłodne dni Hamza lubi zaszyć się w domu i szyć. Tym razem ozdabia kołdrę geometrycznymi kształtami. Ponadto: przycinamy dywan, poznajemy omnibusa, zjadamy geometryczne ciasto i uczymy się kafelkowania od pszczół.

17:30

Artzooka: Rzucający śnieżki yeti Godziny emisji

program o sztuce Czas: 30min.

Jeremie tworzy rzucającego śnieżki yeti, rzeźbi ptaka i maluje motyla. Jeremie tworzy rzucającego śnieżki yeti, rzeźbi ptaka i maluje motyla.

18:00

Historia sztuki: Sztuka i rewolucja: neoklasycyzm Godziny emisji

program o sztuce Czas: 30min.

Podczas rewolucji francuskiej rokoko przestało być modne. Artyści stworzyli nowy nurt, oparty na estetycznych tradycjach starożytnego Rzymu. W 1789 wybuchła rewolucja francuska. Sztuka rokokowa, przedstawiająca życie arystokracji, przestała być modna. Artyści włączyli się w dziejową zawieruchę, tworząc nowy nurt, oparty na estetycznych tradycjach starożytnego Rzymu. Później nazwano go neoklasycyzmem.

18:30

Marvi Hammer: Porywacze ciał Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 30min.

W dzisiejszym odcinku m.in. o pasożytach żyjących w naszych domach. Ponadto śliczne i złośliwe rosyjskie niedźwiadki. W dzisiejszym odcinku m.in. o pasożytach żyjących w naszych domach. Ponadto śliczne i złośliwe rosyjskie niedźwiadki.

19:00

Było sobie życie: Mięśnie i tkanka tłuszczowa Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 30min.

W tym odcinku serii „Było sobie życie“ o mięśniach i tkance tłuszczowej. W tym odcinku serii „Było sobie życie“ o mięśniach i tkance tłuszczowej.

19:30

Byli sobie podróżnicy: Stuart i Burke Godziny emisji

program historyczny Czas: 30min.

W tym odcinku serii „Byli sobie podróżnicy“ słynni australijscy odkrywcy, Stuart i Burke. Serial animowany, poświęcony historii odkryć oraz ludziom, którzy wyruszyli w wiekopomne podróże. Poznajcie sylwetki największych odkrywców w dziejach – od Czyngis-chana po Jamesa Cooka.

20:00

Nauka i bąbelki: Nauka i bąbelki Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 60min.

Od skali mikro do makro – fizyk Helen Czerski pokazuje, że bąbelki to podstawa procesów fizycznych, chemicznych i biologicznych. Fizyk Helen Czerski wyjaśnia, dlaczego pęcherzyki powietrza to najważniejszy element szampana i jak mogą one zrewolucjonizować medycynę. Od skali mikro do makro - pokazuje, że owe "dziurki w cieczy" stanowią podstawę procesów fizycznych, chemicznych i biologicznych.

21:00

Tajemnice materii: Coś wisiało w powietrzu Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 60min.

Niezwykły duet naukowców odkrył tlen, obalając podstawy ówczesnej wiedzy chemicznej i dając sygnał do poszukiwania nowych pierwiastków. Oto jeden z dziwaczniejszych duetów w dziejach nauki – brytyjski duchowny Joseph Priestley i francuski poborca podatkowy Antoine Lavoisier. Odkryli razem nowy gaz: tlen. Obalili podstawy ówczesnej wiedzy chemicznej i dali sygnał do poszukiwania nowych pierwiastków.

22:00

Naukowa chata: Naukowa chata. Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 30min.

Da Vinci Learning przedstawia: W tym odcinku „Naukowej Chaty“ naukowiec Adam Hart-Davis zbada, jak latają ptaki. W tym odcinku „Naukowej Chaty“ (Science Shack) naukowiec Adam Hart-Davis spróbuje zgłębić sztukę latania. Zbada wiele teorii dotyczących lotu ptaków. Wielkie wyzwanie dla ekipy: Adam - może niekoniecznie tak elegancko, jak albatros - ma unieść się w powietrze.

22:30

Detektywi skamielin: Szkocja Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 30min.

Zobaczymy dobrze zakonserwowane szczątki dinozaura i usłyszymy o miłości do skamielin Alexa Jamesa, basisty grupy Blur. Jurajskie wybrzeże Wielkiej Brytanii, ciągnące się 155 km wzdłuż jej południowego brzegu, to najciekawszy rejon geologicznych świata. Nasza ekipa ogląda dobrze zakonserwowanego dinozaura i pyta Alexa Jamesa, basistę grupy Blur, o jego miłość do skamielin.

23:00

Płótno Hubble'a: Wielki projekt i rozciąganie płótna Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 30min.

Wizja kosmosu, która zakłada istnienie wielkiego projektu. Wiek wszechświata ustalono na podstawie obserwacji ciemnej materii i energii. Podziwiamy symetrię i piękno wszechświata, rozważając zarazem wizję kosmosu, która zakłada istnienie wielkiego projektu. Dzięki teleskopowi Hubble'a zdołaliśmy ustalić wiek wszechświata na podstawie obserwacji ciemnej materii i energii.

23:30

Świadectwo życia: Człowiek, który kochał drzewa Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 30min.

Da Vinci Learning zaprasza: w tym odcinku brytyjskiego cyklu „Świadectwo życia“ pokazujemy, jak drzewa pomagają w produkcji leków na raka. Wszystko zaczęło się jeszcze w dzieciństwie za sprawą zestawu małego chemika. Amerykański naukowiec Don Tomalia poświęcił swoje życie badaniu chemii cząsteczkowej i struktur polimerycznych (=związków chemicznych). Obiektem jego zainteresowania są drzewa. Bada on proces ich wzrostu. W tym odcinku Da Vinci Learning brytyjskiego cyklu dokumentalnego...

00:00

Zorza doskonała: Zorza doskonała Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 60min.

Program podąża śladami Bena Longmiera i jego zespołu. Pragną oni zrewolucjonizować badania kosmosu dzięki okiełznaniu energii plazmy. Program podąża śladami Bena Longmiera i jego zespołu. Na surowej i dzikiej Alasce planują oni zbudować nowy rodzaj silnika rakietowego, który ma zrewolucjonizować podróże kosmiczne i badania kosmosu dzięki okiełznaniu energii plazmy, tworzącej czwarty stan skupienia.

00:50

Futuris: Podskórne roboty Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 10min.

Włoscy naukowcy pracują nad zrobotyzowanym systemem chirurgicznym, w którym precyzyjne, nieinwazyjne zabiegi nie zostawiałyby blizn. Włoscy naukowcy pracują nad specjalnym systemem chirurgicznym, w którym roboty mogłyby zastąpić lekarzy. Urządzenia wysyłają chirurgom trójwymiarowe zdjęcia, dzięki czemu nieinwazyjne zabiegi przeprowadzane na delikatnych częściach ciała nie zostawiają blizn.

01:00

Księżycowe marzenia: Księżycowe marzenia Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 60min.

Dzieje amerykańskich lotów na Księżyc. Od olbrzymiego skoku po tragiczne wypadki: oto filmowy hołd dla wspaniałej epoki podboju kosmosu. Prawdziwa historia lotów na Księżyc organizowanych przez agencję NASA, po raz pierwszy ilustrowana autentycznymi nagraniami, wykonanymi przez samych astronautów. Od olbrzymiego skoku po tragiczne wypadki: zapraszamy na filmowy hołd dla wspaniałej epoki podboju kosmosu.

02:00

Super nauka: Rozpoznawanie twarzy: Izrael Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 30min.

Czy to możliwe, że komputer określi twoją tożsamość, studiując jedynie twarz? Z nami przyjrzysz się systemom rozpoznawania twarzy! Czy to możliwe, że komputer określi twoją tożsamość, studiując jedynie twarz? Z nami przyjrzysz się systemom rozpoznawania twarzy!

02:30

e² Energia: Wyhodowana energia Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 30min.

Po kryzysie paliwowym lat 70-tych, Brazylia stworzyła sprawnie funkcjonujący przemysł biopaliwowy z rozbudowaną infrastrukturą. Po kryzysie paliwowym lat 70-tych, Brazylia stworzyła sprawnie funkcjonujący przemysł biopaliwowy. Zatroszczono się o całą infrastrukturę, od produkcji po dystrybucję i przystosowywanie samochodów do nowego paliwa. Czego możemy nauczyć się od Brazylijczyków?

03:00

Gatunki zagrożone: Aj-aj Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 60min.

Stephen i Mark lecą na Madagaskar w poszukiwaniu aj-aja. To zwierzę, które podobno zwiastuje śmierć i dlatego jest tępione. Stephen i Mark lecą na Madagaskar w poszukiwaniu aj-aja, czyli palczaka madagaskarskiego. Prowadzące nocny tryb życia zwierzę jest tak szpetne, że podobno zwiastuje śmierć. Dlatego od lat jest prześladowane. Aj-aj ma jednak większy problem – wycinkę lasów pod uprawy.

04:00

Gatunki zagrożone: Waran z Komodo Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 60min.

Stephen i Mark lecą do Indonezji, aby obejrzeć niebezpieczne warany z Komodo. Dołączają do akcji chwytania i obrączkowania tych zwierząt. Stephen i Mark lecą do Indonezji, aby obejrzeć warany z Komodo. Płyną na wyspę o tej nazwie, by obejrzeć niebezpieczne gady. Poznają strażnika przyrody, którego ugryzły warany, dołączają do akcji chwytania i obrączkowania tych zwierząt.

05:00

Naukowa chata: Czy można żyć pod wodą? Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 30min.

Da Vinci Learning przedstawia „Naukową chatę“: Adam Hart-Davis chce wyjaśnić, czy człowiek może żyć pod wodą. W tym odcinku Da Vinci Learning z serii “Naukowa chata” (Science Shack) znany angielski naukowiec Adam Hart-Davis bada, czy człowiek może żyć pod wodą, bez kontaktu ze światem na powierzchni ziemi. Jego zespół buduje w tym celu pomieszczenie podwodne. Tak zwana „Aqua-Chata” jest pierwszym podwodnym mieszkaniem, jakie kiedykolwiek zostało zbudowane. Trzeba tylko zatroszczyć się o tlen,...

05:30

Detektywi skamielin: Anglia Wschodnia Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 30min.

W trakcie przygody na południowym wybrzeżu dowiecie się, dlaczego w tym rejonie Anglii warto zapolować na dinozaury! W trakcie przygody na południowym wybrzeżu dowiecie się, dlaczego w tym rejonie Anglii warto zapolować na dinozaury!

Grupy kanałów stacji

O programie TV stacji

Na stronie stacji telewizyjnej Da Vinci Learning umieszczony jest program telewizyjny dla wybranego dnia. Domyślnie prezentowany jest program dla bieżącego dnia, za pomocą kalendarza i linkow z datą można wybrać dowolny inny dzień, dla którego dostępne są informacje o emisjach.

Wyświetlana strona zawiera program TV Da Vinci Learning. Poza ramówką na stronach znajdują się informacje na temat emitowanych programów, filmów i seriali oraz osób, które są związane ze stacją.

Dodatkowo na stronie programu telewizyjnego dla kanału Da Vinci Learning można znaleźć informacje na temat programów i transmisji emitowanych na żywo oraz najbliższych premier. Program TV Da Vinci Learning umożliwia również przełączenie na widok tygodniowy zawierający tabelę z programem dla siedmiu dni.

Przewodnik telewizyjny po ramówce stacji Da Vinci Learning. Sprawdź w programie co możesz obejrzeć dziś i w kolejnych dniach.

© 2016 - PROGRAM TV - przewodnik telewizyjny naziemna.info