Logo Da Vinci Learning Program TV Da Vinci Learning - ramówka, emisje

2017-03-24

06:00

Byli sobie podróżnicy: Ku szczytom gór Godziny emisji

program historyczny Czas: 30min.

W tym odcinku serii „Byli sobie podróżnicy“ ku szczytom gór. Serial animowany, poświęcony historii odkryć oraz ludziom, którzy wyruszyli w wiekopomne podróże. Poznajcie sylwetki największych odkrywców w dziejach – od Czyngis-chana po Jamesa Cooka.

06:30

Było sobie życie: Nocna zmiana Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 30min.

W tym odcinku serii „Było sobie życie“ o nocnych „zmianach i naprawach“. Fascynujący animowany serial edukacyjny na temat ludzkiego organizmu. Wybierz się w podróż przez różne układy i organy wewnętrzne, aby dowiedzieć się więcej o swoim ciele!

07:00

Byli sobie podróżnicy: Jak powstało potężne imperium Dżyngis–chana. Godziny emisji

program historyczny Czas: 30min.

W tym odcinku serii „Byli sobie podróżnicy“ o powstaniu potężnego imperium Dżyngis-chana. Serial animowany, poświęcony historii odkryć oraz ludziom, którzy wyruszyli w wiekopomne podróże. Poznajcie sylwetki największych odkrywców w dziejach – od Czyngis-chana po Jamesa Cooka.

07:30

Było sobie życie: Szpik kostny Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 30min.

W tym odcinku serii „Było sobie życie“ o szpiku kostnym. Fascynujący animowany serial edukacyjny na temat ludzkiego organizmu. Wybierz się w podróż przez różne układy i organy wewnętrzne, aby dowiedzieć się więcej o swoim ciele!

08:00

W pogoni za długowiecznością: Żyj długo i pomyślnie Godziny emisji

program o zdrowiu Czas: 30min.

W ciągu ostatnich dwóch dekad oczekiwana długość życia człowieka wzrosła o sześć lat. Czy sekret długowieczności tkwi we właściwych genach? W ciągu ostatnich dwóch dekad oczekiwana długość życia człowieka wzrosła o sześć lat. Jak dokonaliśmy tego jako ludzkość? Czy będziemy żyli dłużej i czy jakość życia na starość będzie rosła? Czy sekret długowieczności tkwi we właściwych genach?

08:30

Siła sieci - sześć stopni oddalenia: Siła sieci - sześć stopni oddalenia Godziny emisji

program kulturoznawczy Czas: 60min.

Oto zdumiewająca hipoteza na temat podstawowego prawa fizyki, które być może rządzi wszelkimi sieciami - od wirusów po ludzi. Oto zdumiewająca hipoteza na temat wszechobecnego prawa fizyki, za pomocą którego przyroda porządkuje samą siebie. Rządzi wszelkimi sieciami - od wirusów po ludzi. Może okazać się równie ważne, co prawo powszechnego ciążenia czy teoria ewolucji Darwina.

09:15

Futuris: Poza granicą płci Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 10min.

TWIST i GENDERA to dwa duże projekty kobiet naukowców, które za pomocą różnych metod zachęcają dziewczęta do rozpoczęcia kariery naukowej. TWIST i GENDERA to dwa duże projekty kobiet naukowców, które różnymi metodami zachęcają dziewczęta do rozpoczęcia kariery naukowej. Flm zwraca uwagę na niedostateczną reprezentację kobiet wśród europejskich naukowców i dokumentuje akcje, które mają nam to uświadomić.

09:30

Surowa nauka: Zagubieni na morzu Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 30min.

Da Vinci Learning przedstawia: W tym odcinku bohaterowie „Surowej Nauki“ będą musieli stworzyć morski sprzęt ratunkowy. Na Zanzibarze powoli się sciemnia, a gdzieś na morzu prowadząca program, Kate Humble, ma kłopoty. W tym odcinku „Surowej Nauki“ (Rough Science) naukowcy mają za zadanie stworzyć sprzęt do akcji ratunkowej. Mają trzy dni, nim Kate Humble wypróbuje ekwipunek. Będzie to m.in. kamizelka ratunkowa, w której Kate ma utrzymać się na powierzchni. Oprócz tego potrzebne będzie też...

10:00

W pogoni za szczęściem: Długo i szczęśliwie Godziny emisji

program o zdrowiu Czas: 30min.

Adrian odkrywa, jak reaguje na muzykę. Człowiek należy do jedynego gatunku, który się śmieje. Więc czemuż by nie śmiać się trochę więcej? Adrian, podpięty do prawie 6000 elektrod mierzących jego fale mózgowe i puls, odkrywa, jak reaguje na słuchanie muzyki. Człowiek należy do jedynego gatunku, który się śmieje, a czynność ta wywołuje zdrowe zmiany w ciele. Więc czemuż by nie śmiać się nieco więcej?

10:30

Trwa...  Tajemnice materii: Niesforne pierwiastki Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 60min.

Tablica Mendelejewa uporządkowała pierwiastki chemiczne. Porządek runął, gdy Maria Skłodowska-Curie odkryła zjawisko radioaktywności. Przez jeden weekend 1869 roku Dmitrij Mendelejew opracował układ okresowy pierwiastków, porządkując to coraz liczniejsze stadko. Wrażenie porządku prysło, gdy Maria Skłodowska-Curie odkryła zjawisko radioaktywności, ustalając, że pierwiastki mogą zmieniać tożsamość.

11:30

Detektywi skamielin: Anglia Północna Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 30min.

Sensacyjne znalezisko odkopane na północno-wschodnim wybrzeżu Anglii! Surowe piękno Anglii Północnej skrywa prawdziwą wielką liczbę rzadkich skamielin. Podziwiajcie sensacyjne znalezisko odkopane na północno-wschodnim wybrzeżu kraju!

12:00

Gatunki zagrożone: Manat rzeczny Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 60min.

Stephen i Mark szukają w Amazonii manata rzecznego. Dołączają do akcji uwolnienia osobnika tego zagrożonego gatunku. Stephen i Mark szukają w Amazonii manata rzecznego. Włączają się w akcję uwolnienia osobnika tego pozornie ponurego gatunku. Chodzi nie tyle o zwiększenie liczebności, ile o uświadomienie miejscowej ludności, która od wieków poluje na manaty, że zwierzę jest zagrożone.

13:00

Surowa nauka: Morski wrak Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 30min.

Da Vinci Learning przedstawia: W tym odcinku bohaterowie „Surowej Nauki“ będą musieli zbudować pojazd podwodny, przekazujący obraz z głębin. W tym odcinku „Surowej Nauki“ prowadząca Kate Humble zabierze czwórkę nieustraszonych naukowców na Zanzibar, gdzie kolejny raz przetestuje ich pomysłowość. Z pomocą tylko kilku najprostszych przedmiotów będą musieli zbadać wrak statku, leżącego przy brzegu wyspy. Mają tylko trzy dni na zbudowanie pojazdu podwodnego, z którego będzie można wysłać obraz z...

13:30

Super nauka: Bezzałogowe statki powietrzne: Izrael Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 30min.

W tym odcinku przekonamy się, że Izrael opracowuje superdrony, które potrafią prześcignąć i przechytrzyć inne roboty, a może nawet ludzi. W tym odcinku przekonamy się, że Izrael opracowuje superdrony, które potrafią prześcignąć i przechytrzyć inne roboty, a może nawet ludzi.

14:00

Był sobie człowiek: Pierwsze imperia Godziny emisji

program historyczny Czas: 30min.

W tym odcinku serii "Był sobie człowiek" o pierszych imperiach. Mistrz snuje tym razem opowieść o największych władcach starożytności: Dariuszu i Aleksandrze Wielkim. Stara się, byśmy zapamiętali nie tylko najważniejsze daty ich wielkich bitew, ale dowiedzieli się innych ciekawostek m.in., jak mieszkańcy imperiów mierzyli czas i orientowali się w gwiazdach na niebie…

14:30

Byli sobie wynalazcy: Henryk Żeglarz i kartografia Godziny emisji

program historyczny Czas: 30min.

W tym odcinku serii „Byli sobie wynalazcy“ o Henryku Żeglarzu i kartografii. Serial animowany, opowiada niektóre z najważniejszych odkryć w historii - od początków teorii matematycznych Archimedesa do przełomowych idei Alberta Einsteina i Darwina.

15:00

Byli sobie podróżnicy: Śladami Marco Polo Godziny emisji

program historyczny Czas: 30min.

W tym odcinku serii „Byli sobie podróżnicy“ o podróżach Marco Polo. Serial animowany, poświęcony historii odkryć oraz ludziom, którzy wyruszyli w wiekopomne podróże. Poznajcie sylwetki największych odkrywców w dziejach – od Czyngis-chana po Jamesa Cooka.

15:30

Było sobie życie: Krew Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 30min.

W tym odcinku serii „Było sobie życie“ o funkcjach i składzie krwi. Łączna długość naczyń krwionośnych w naszym ciele wynosi 100 000 kilometrów. Z serią Da Vinci Learning „Było sobie życie“ poznamy niezwykle złożoną budowę ludzkiego ciała. Sympatyczny Maestro z charakterystyczną długą, białą brodą jest przewodnikiem po organiźmie człowieka, opowiadając, jaką rolę odgrywają w nim zarówno te najmniejsze cząsteczki, jak i najbardziej rozwinięte narządy.

16:00

Wszystko dla małych: Niesamowity zabarwiacz i robot z odzysku Godziny emisji

program o sztuce Czas: 30min.

Jameson i barwnik, Madi i impreza w dżungli, Christian i robot z odzysku, Lindsay i włosko-hiszpańskie quesadillas! Jameson wymyśla niezwykły barwnik – zobaczycie, jak woda zmienia kolor, Madi urządza ogrodową imprezę w dżungli, Christian buduje robota z materiałów z odzysku, a Lindsay miesza kuchnię włoską i hiszpańską, piekąc pyszne quesadillas!

16:30

Zręczne pomysły: Lemoniadowe igloo Godziny emisji

program o sztuce Czas: 15min.

Jak zrobić szopę na przybory, orzechowe boisko, lemoniadowe igloo i wiele więcej! Jak zrobić szopę na przybory, orzechowe boisko, lemoniadowe igloo i wiele więcej!

16:45

Magija: Magiczna różdżka Godziny emisji

program o sztuce Czas: 15min.

Jay czaruje za pomocą swojej magicznej różdżki. Jay czaruje za pomocą swojej magicznej różdżki.

17:00

Gra z głową : Między okiem a mózgiem Godziny emisji

program kulturoznawczy Czas: 30min.

Jak działa ludzki umysł? Nie wszystko jest takie, jakim się zdaje – magia czy może to mózg was oszukuje? Jak powstają myśli i emocje? Jak działa ludzki umysł? Codziennie odbieramy nowe wrażenia słuchowe i dotykowe, widzimy nowe barwy i kształty. Nie wszystko jest takie, jakim się zdaje – to magia czy może mózg was oszukuje?

17:30

Artzooka: Zabawkowa żyrafa Godziny emisji

program o sztuce Czas: 30min.

Jeremie robi żyrafę z ruchomą szyją, superbohatera z kartonu i pandę z kłaczków. Jeremie robi żyrafę z ruchomą szyją, superbohatera z kartonu i pandę z kłaczków.

18:00

SciQ: Jak latać bez samolotu? Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 30min.

Prowadzący sprawdzają alternatywne metody latania: od zdalnie sterowanych samolotów, przez poduszkowce, po jet pack. Prowadzący sprawdzają alternatywne metody latania: od zdalnie sterowanych samolotów, które pozornie nie mają skrzydeł, przez poduszkowce, unoszące się na „powietrznych poduchach, po jet pack – odrzutowy plecak .

18:30

Marvi Hammer: Kakapo i ośmiornica Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 30min.

W dzisiejszym odcinku m.in. ptaki nieloty oraz sprawdzian zręczności ośmiornicy. W dzisiejszym odcinku m.in. ptaki nieloty oraz sprawdzian zręczności ośmiornicy.

19:00

Był sobie człowiek: Czasy Peryklesa Godziny emisji

program historyczny Czas: 30min.

W kolejnym odcinku z serii „Był sobie człowiek” o wielkim mówcy, mężu stanu i zarządcy Aten w czasie ich złotego wieku – Peryklesie. W kolejnym odcinku z serii „Był sobie człowiek”o czasach twórcy ateńskiej demokracji – Peryklesie. Przeniesiemy się do Aten, do V wieku p.n.e. Perykles i jego przyjaciele tworzą tu demokrację – ustrój, w którym wszyscy są równi wobec prawa. To także czasy rozkwitu greckiego teatru, filozofii i architektury. Mistrz pozna nas z Sofoklesem i Sokratesem, a także...

19:30

Byli sobie wynalazcy: Gutenberg i druk Godziny emisji

program historyczny Czas: 30min.

W tym odcinku serii „Byli sobie wynalazcy“ o wynalezieniu druku. Serial animowany, opowiada niektóre z najważniejszych odkryć w historii - od początków teorii matematycznych Archimedesa do przełomowych idei Alberta Einsteina i Darwina.

20:00

Super nauka: Robotyka: Japonia Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 30min.

Roboty są integralną częścią naszego życia... Ale czy te urocze, inteligentne twory któregoś dnia zajmą nasze miejsce? Sprawdź to z nami! Roboty są integralną częścią naszego życia... Ale czy te urocze, inteligentne twory któregoś dnia zajmą nasze miejsce? Sprawdź to z nami!

20:30

James May przedstawia: Śmiałe pomysły: Uleć ze mną Godziny emisji

program technologiczny Czas: 60min.

W dziedzinie transportu nadal polegamy na rozwiązaniach rodem z XIX i XX w. James poszuka lepszych metod przemieszczania się. James próbuje dostać się z punktu A do punktu B. Biada nad tym, że w XXI w dziedzinie transportu nadal polegamy na rozwiązaniach XIX i XX w., postanawia więc poszukać lepszych metod przemieszczania się.

21:30

Surowa nauka: Zew dżungli Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 30min.

Da Vinci Learning zaprasza na „Surową naukę“ – tym razem zespół naukowców ma skonstruować podwodny system podsłuchu. Wody wokół wyspy Zanzibaru tętnią życiem – jest w nich nawet dość głośno. Da Vinci Learning przedstawia „Surową naukę“ (Rough Science) – w tym odcinku naukowcy mają za zadanie zbadać świat podwodny. Wyzwaniem jest tym razem odsłuchanie odgłosów morza oraz rozpoznanie, skąd one pochodzą. W tym celu musi zostać zbudowany specjalny mikrofon podwodny, który mógłby zarejestrować...

22:00

W pogoni za snem: Ja nie chrapię, skarbie Godziny emisji

program o zdrowiu Czas: 30min.

Czy chrapiecie? Czy da się to stwierdzić samemu? Czy chrapanie jest normalne? Czy może zabić? Czy chrapiecie? Czy da się to stwierdzić samemu? Czy chrapanie jest normalne? Czy może zabić? Lekarze badają nozdrza Adriana. Po wykryciu lekkiego bezdechu zalecają nieinwazyjną terapię – stałe dodatnie ciśnienie w drogach oddechowych.

22:30

Koniec starości: Koniec starości część pierwsza Godziny emisji

program o zdrowiu Czas: 30min.

Czy nauka może oszukać śmierć? Jaka jest średnia długość życia w różnych zakątkach świata, od czego zależy i jak się zmienia? Czy nauka może oszukać śmierć? Jaka jest średnia długość życia w różnych zakątkach świata, od czego zależy i jak się zmienia?

23:00

Koniec starości: Koniec starości część druga Godziny emisji

program o zdrowiu Czas: 30min.

Jaki wpływ dłuższe życie będzie miało na nasze społeczeństwo i gospodarkę? Czy system emerytalny i opieka zdrowotna są na to przygotowane? Jaki wpływ dłuższe życie będzie miało na nasze społeczeństwo i gospodarkę? Czy system emerytalny i opieka zdrowotna są na to przygotowane? Jakie rozwiązania stosuje się w różnych częściach świata?

23:30

W pogoni za długowiecznością: Żyj długo i pomyślnie Godziny emisji

program o zdrowiu Czas: 30min.

W ciągu ostatnich dwóch dekad oczekiwana długość życia człowieka wzrosła o sześć lat. Czy sekret długowieczności tkwi we właściwych genach? W ciągu ostatnich dwóch dekad oczekiwana długość życia człowieka wzrosła o sześć lat. Jak dokonaliśmy tego jako ludzkość? Czy będziemy żyli dłużej i czy jakość życia na starość będzie rosła? Czy sekret długowieczności tkwi we właściwych genach?

00:00

Siła sieci - sześć stopni oddalenia: Siła sieci - sześć stopni oddalenia Godziny emisji

program kulturoznawczy Czas: 60min.

Oto zdumiewająca hipoteza na temat podstawowego prawa fizyki, które być może rządzi wszelkimi sieciami - od wirusów po ludzi. Oto zdumiewająca hipoteza na temat wszechobecnego prawa fizyki, za pomocą którego przyroda porządkuje samą siebie. Rządzi wszelkimi sieciami - od wirusów po ludzi. Może okazać się równie ważne, co prawo powszechnego ciążenia czy teoria ewolucji Darwina.

00:45

Futuris: Poza granicą płci Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 10min.

TWIST i GENDERA to dwa duże projekty kobiet naukowców, które za pomocą różnych metod zachęcają dziewczęta do rozpoczęcia kariery naukowej. TWIST i GENDERA to dwa duże projekty kobiet naukowców, które różnymi metodami zachęcają dziewczęta do rozpoczęcia kariery naukowej. Flm zwraca uwagę na niedostateczną reprezentację kobiet wśród europejskich naukowców i dokumentuje akcje, które mają nam to uświadomić.

01:00

Surowa nauka: Zagubieni na morzu Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 30min.

Da Vinci Learning przedstawia: W tym odcinku bohaterowie „Surowej Nauki“ będą musieli stworzyć morski sprzęt ratunkowy. Na Zanzibarze powoli się sciemnia, a gdzieś na morzu prowadząca program, Kate Humble, ma kłopoty. W tym odcinku „Surowej Nauki“ (Rough Science) naukowcy mają za zadanie stworzyć sprzęt do akcji ratunkowej. Mają trzy dni, nim Kate Humble wypróbuje ekwipunek. Będzie to m.in. kamizelka ratunkowa, w której Kate ma utrzymać się na powierzchni. Oprócz tego potrzebne będzie też...

01:30

W pogoni za szczęściem: Długo i szczęśliwie Godziny emisji

program o zdrowiu Czas: 30min.

Adrian odkrywa, jak reaguje na muzykę. Człowiek należy do jedynego gatunku, który się śmieje. Więc czemuż by nie śmiać się trochę więcej? Adrian, podpięty do prawie 6000 elektrod mierzących jego fale mózgowe i puls, odkrywa, jak reaguje na słuchanie muzyki. Człowiek należy do jedynego gatunku, który się śmieje, a czynność ta wywołuje zdrowe zmiany w ciele. Więc czemuż by nie śmiać się nieco więcej?

02:00

Historia matematyki.: Geniusze wschodu. Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 60min.

W drugim odcinku Marcus du Sautoy odwiedza Chiny i bada, jak matematyka pomogła w budowie cesarstwa, w tym genialnej konstrukji Wielkiego Muru. Matematyka jest królową nauk. Bez niej nie byłoby fizyki, ani chemii, ani astronomii. W tej zupełnie nowej serii, Marcus du Sautoy, profesor matematyki na uniwersytecie w Oxfordzie, opowiada widzom fascynującą historię tej najważniejszej dyscypliny intelektualnej. W podróży poprzez wieki analizuje rozwój kluczowych idei matematycznych i pokazuje, jak...

03:00

Super nauka: Klonowanie: Seul Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 30min.

Jak koreańscy naukowcy sklonowali po raz pierwszy psa? Jakich innych cudów dokonano w tym kraju, stosując techniki klonowania? Jak koreańscy naukowcy sklonowali po raz pierwszy psa? Jakich innych cudów dokonano w tym kraju, stosując techniki klonowania?

03:30

Mechaniczne cuda: nakręcane marzenia: Mechaniczne cuda: nakręcane marzenia Godziny emisji

program technologiczny Czas: 60min.

Opowieść o przedziwnych automatach – cudach techniki sprzed rewolucji przemysłowej, naśladujących istoty żywe. Oto, jak „ożywały”. Cofamy się w czasie, do epoki przedziwnych automatów – cudów techniki sprzed rewolucji przemysłowej, naśladujących istoty żywe. Piękne, choć niepokojące, niemal naturalne, a zarazem mechaniczne. Gdy wprawiane są w ruch – to jakby ożywały.

04:30

Surowa nauka: Rakieta Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 30min.

Da Vinci Learning przedstawia: W tym odcinku bohaterowie „Surowej Nauki“ będą robić rakietę napędzaną wodą. W tym odcinku „Surowej Nauki” (Rough Science) na kanale Da Vinci Learning wszstko kręci się wokół symulowanej misji kosmicznej, a w szczególności wokół rakiety. Zespół naukowców ma za zadanie zbudować trzy różne rakiety, które napędzane byłyby wodą, a nie benzyną czy ropą. Poza tym rakiety mają być tak zbudowane, żeby ich pasażer – surowe jajko – mogło szczęśliwie przetrwać podróż.

05:00

W pogoni za snem: U kresu wytrzymałości Godziny emisji

program o zdrowiu Czas: 30min.

Ile dni wytrzymamy bez snu? Czy naprawdę powinniśmy spać osiem godzin na dobę? Czy da się przyzwyczaić swój organizm do 4-5? Czy da się przeżyć bez snu? Ile dni udałoby się nam wytrzymać snu? Czy naprawdę powinniśmy spać osiem godzin na dobę? Czy da się przyzwyczaić swój organizm do 4-5? Adrian spędza 30 bezsennych godzin w wytłumionym laboratorium.

05:30

Surowa nauka: Zdjęcie Godziny emisji

program popularnonaukowy Czas: 30min.

Da Vinci Learning przedstawia: W tym odcinku bohaterowie „Surowej Nauki“ będą musieli zrobić zdjęcie i przesłać je drogą powietrzną do adresata. W tym odcinku „Surowej Nauki“ (Rough Science) grupa naukowców ma przed sobą prawdziwe wyzwanie. Musza zrobić zdjęcie pamiątkowe i przesłać je drogą powietrzną do adresata. Cześć grupy zajmuje się produkcją zdjęcia na bazie azotanu srebra. Potrzebne do tego srebro wydobywają z miejscowej kopalni. Druga część naukowców zajmuje się budowaniem balonu...

Grupy kanałów stacji

O programie TV stacji

Na stronie stacji telewizyjnej Da Vinci Learning umieszczony jest program telewizyjny dla wybranego dnia. Domyślnie prezentowany jest program dla bieżącego dnia, za pomocą kalendarza i linkow z datą można wybrać dowolny inny dzień, dla którego dostępne są informacje o emisjach.

Wyświetlana strona zawiera program TV Da Vinci Learning. Poza ramówką na stronach znajdują się informacje na temat emitowanych programów, filmów i seriali oraz osób, które są związane ze stacją.

Dodatkowo na stronie programu telewizyjnego dla kanału Da Vinci Learning można znaleźć informacje na temat programów i transmisji emitowanych na żywo oraz najbliższych premier. Program TV Da Vinci Learning umożliwia również przełączenie na widok tygodniowy zawierający tabelę z programem dla siedmiu dni.

Przewodnik telewizyjny po ramówce stacji Da Vinci Learning. Sprawdź w programie co możesz obejrzeć dziś i w kolejnych dniach.

© 2016 - PROGRAM TV - przewodnik telewizyjny naziemna.info